Årets Hälleviksläger

här finns all information om

för dig som ska vara lägerbarn och för dina målsmän och anhöriga

Bra att veta innan ni kommer till lägret

    • Mellan 11:00-12:00 den 30 juni är det inryckning, dvs ankomst och incheckning för alla lägerbarn. Här får du som förälder vara med och se till att ditt barn hittar rätt.

    • Parkering för er som kommer med bil sker på den stora heden på lägerområdet.

    • Info om vilken sovsal/loge barnet bor i hittar du vid Speldosan från klockan 11:00. Vi har tagit hänsyn till eventuella boendeönskemål som ni har angett när ni ansökte till lägret.

    • Efter inryckningen, när föräldrar och vårdnadshavare har lämnat, äter alla barnen lunch tillsammans.

    • Se packlista med tips att ta med sig längre ner på denna sida.

    • Vi har ingen tvättservice eller liknande på lägret utan vårt tips är att komma med nya, rena kläder på besöksdagarna och ta med smutstvätt. Alternativt packa för hela lägerperioden.

    • Till varje säng finns det ett skåp där ditt barn kan låsa in värdesaker. Vill du och ditt barn göra detta behöver ni ta med ett hänglås.

  • För information om besöksdagar, scrolla ner på sidan.

  • Vi strävar efter en miljö där barn får komma bort från den normala vardagen och vara aktiva och sociala utan sin mobiltelefon. Därför har vi begränsat mobil- och skärmtid till klockan 17:00-20:00 (mellan middag och kvällsmat).

    Behöver du komma i kontakt med ditt barn under övrig tid hävisar vi till våra ansvariga som ni når på 070-528 28 52 eller sommar@hallevikslagret.se (skriv barnets namn och personnummer i ämnesraden).

  • Om ditt barn skulle ringa hem och uttrycka oro, hemlängtan eller liknande ber vi dig att först ta kontakt med ansvariga på plats (se kontaktuppgifter ovan). Detta för att kolla upp hur läget är och vad som kan ha hänt innan du bestämmer eller lovar något. På så vis får du möjlighet att påverka om ert barn ska åka hem och inte behöva avbryta sin lägervistelse i onödan.

  • På lägret finns en liten kiosk med ett mindre sortiment godis som är öppen en stund efter middagen.

    Gottebo är kontantfritt och tar endast Swish.

    På inryckningsdagen kan du som förälder/vårdnadshavare sätta in ”godispengar” i Gottebo via Swish som ditt barn sedan kan handla för.

    Ni bestämmer själva hur mycket pengar ert barn ska ha att spendera i Gottebo.

    Vid lägerbål har ni möjlighet att sätta in mer pengar i lägerbanken, observera att det inte går att sätta in pengar emellan besöksdagarna.

    Önskemål från oss på lägret är att inte lämna godis, läsk, energidryck eller liknande till barnen under lägertiden. Tala gärna med barnet om godisinköp och begränsningar.

    Det råder förbud mot jordnötter och tuggummi på lägret.

  • Lägrets adress är Major Sjöbergs väg 10, 294 95 Sölvesborg

    Kör av E22 vid trafikplats Listerlandet och följ skyltarna mot Hällevik. Du kommer snart se en skylt med Hällevikslägret.

    Följ grusvägen och parkera på den stora övningsheden.

Besöksdagar 2024

Under lägertiden finns det vissa dagar då vi bjuder in föräldrar och allmänhet till oss. Givetvis behöver föräldrar inte komma på alla besöksdagarna, utan man kan med fördel välja någon eller några av dagarna som passar.
En del föräldrar kommer en gång, andra som bor nära kommer vid fler tillfällen. Oavsett är alla välkomna under besöksdagarna!

Övriga dagar ser vi gärna att det endast är akuta/nödvändiga besök från föräldrar.

Under de första tre dagarna är det bra om du inte hälsar på, detta för att barnet skall få möjlighet att vänja sig vid lägerlivet.

  • Klockan 11:00, vid speldosan under pompa och ståt annonserar vi var barnen ska bo och lägerbarn kan äntligen inta sin sängplats på årets läger.

    När alla kommit, hunnit sätta in pengar (via swish) i lägerkiosken, lämnat in ev mediciner och instrument, berättat om mat-allerier etc så inviger vi årets läger med musik, sång och fanfarer. Detta brukar ske runt 12:15-tiden.

  • Lägerbarn, ledare och våra musikanter uppträder, sjunger och spelar.

    Det finns grillade burgare, våfflor, kaffe, popcorn mm att köpa från ca kl 17:30 för hungriga föräldrar och anhöriga.
    Kom gärna redan då så ni får tid att umgås med ert barn!

    När lägerbålet börjar sitter ditt barn tillsammans med sina ledare och vänner från logementen.

  • Lägerbarn, ledare och våra musikanter uppträder, sjunger och spelar.

    Det finns grillade burgare, våfflor, kaffe, popcorn mm att köpa från ca kl 17:30 för hungriga föräldrar och anhöriga. Kom gärna redan då så ni får tid att umgås med ert barn!

    När lägerbålet börjar sitter ditt barn tillsammans med sina ledare och vänner från logementen.

  • Lägret avslutas med en stor uppvisning inne på Strandvallens A-plan.

    Lägerbarnen har under lägertiden fått lära sig flera olika danser och rörelser som vi visar upp i en stor massuppvisning varvat med gymnastik, sång och musik.

    Efter detta är klart är lägret slut för året.

    Innan uppvisningen äter barnen lunch i Tallparken.

    Hamburgare kommer finnas att köpa för hungriga föräldrar och anhöriga också.

Packlista

Här nedan följer lite tips på saker att packa i väskan. Kom ihåg att märka alla kläder! (lägret ansvarar inte för borttappade eller kvarglömda saker)

Som uppvisningstöja för lägerbarn används en särskild lägertröja (T-shirt med text: ”Hällevikslägret”) samt ett par shorts.
Tröjan och shortsen får de barn som deltar i uppvisningen.

Tvättmaskin eller möjlighet att tvätta finns inte för lägerbarnen på lägret. Vi föreslår att man har med sig ombyte för kläder när/om man kommer och hälsar på sitt barn under lägertiden. Ev packa en rejäl väska så det finns ombyte för hela perioden.

  • Kudde och Sovsäck eller filt/täcke med påslakan (kom ihåg att ta med ett lakan som madrasskydd)

  • Flera stycken är bra. Man badar mycket på lägret.

  • Som tandborste, tandkärm, schampo, tvål, liten handduk, andra saker utifrån behov

  • Alla barn får ett skåp invid sin säng där man kan låsa in sina värdesaker och ev kläder mm. Ta gärna med kodlås istället för lås med nyckel.

  • Vi är ute mycket och är det sol är kepsen riktigt bra och nödvändig

  • En solig sommar när man är ute från morgon till kväll behöver alla skydda sig från solens strålar.

    Bra är att märka krämen med sitt namn.

  • Superbra och viktig sak att ha med. Kom ihåg att märka flaskan för den är lätt att glömma eller blanda ihop med andra barns flaskor.

  • Ta med en påse (gympapåse eller liknande) som är bra för att t ex. ha med sig handduk, vattenflaska, kläder till badet, havet eller en utflykt

  • Träningsbyxor och någon bra tröja att röra sig i om det är lite kallare, men även bra med en hel del t-shirts, shorts etc

  • Vi badar mycket så ett par olika badkläder är bra.

  • Bra med ett gäng så barnet klarar sig till ni kommer och hälsar på och kan byta ut.

  • Bra med en eller två tjockare tröjor

  • Regnbyxa, jacka och stövlar är bra att ha med sig. Vi är ute en del även om det regnar. Regnar det mycket blir man blöt bara om man går mellan matsalen och logementet :-)

  • Det är bra att ha med dig lite olika skor. Oftast har man ett par gympaskor eller sneakers. Men på morogn, kväll och när man ska bada är det toppen med ett par tofflor eller sandaler med.

  • På lägret har vi en orkester med musiker som är riktigt duktiga. Om du tycker det är roligt att spela och har instrument, får du gärna ta med det. Du kan förvara det säkert hos oss och sen komma och öva med lägrets musikanter när det passar. Kanske till och med visa upp vad du kan på ett lägerbål om man vill.

Bästa tipsen från lägerbarn till lägerbarn…

“Hitta nya kompisar för då blir allting mycket roligare!”

“Va snäll mot andra för ni kommer bo tillsammans i två veckor”

“Det som man sover i heter logement”

“Det är gött att sova ..zzzz... på tyst timme”

“Det finns många bra ledare och funktionärer som är snälla”

“Försök lära känna din sängkompis som sover under eller över dig”

“Klappa inte händerna när dom hissar flaggan”

“Ät mycket på frukosten, det behövs!”

“Man kan ha hemlängtan de första dagarna men när det väl känns bättre kommer man ha skitroligt”

“Gå på morgondoppet så att du vaknar”

“Hitta nya kompisar för då blir allting mycket roligare!” “Va snäll mot andra för ni kommer bo tillsammans i två veckor” “Det som man sover i heter logement” “Det är gött att sova ..zzzz... på tyst timme” “Det finns många bra ledare och funktionärer som är snälla” “Försök lära känna din sängkompis som sover under eller över dig” “Klappa inte händerna när dom hissar flaggan” “Ät mycket på frukosten, det behövs!” “Man kan ha hemlängtan de första dagarna men när det väl känns bättre kommer man ha skitroligt” “Gå på morgondoppet så att du vaknar”

"Lära sig allas namn fort och lär känna barn från andra logar"

"Man kan spana in området på Google Maps"

"Lägg fram bedkläderna på kvällen om du ska morgondoppa"

"Lås in alla viktiga saker i skåpet"

"Var inte så nervös, du kommer att bli vän med hela logen till slut så du är aldrig ensam"

"Skriv namn på alla dina saker annars är det lätt att det försvinner"

"Köp mycket godis en dag så behöver du inte stå i kö varje dag"

"Alltid ha strumpor på sig och ta av dem när man är i sängen"

"Njut! Två veckor går fort!"

"Om du blir ledsen och vill åka hem så gör inte det, du kommer missa två bra veckor på Hällevikslägret!"

"Lära sig allas namn fort och lär känna barn från andra logar" "Man kan spana in området på Google Maps" "Lägg fram bedkläderna på kvällen om du ska morgondoppa" "Lås in alla viktiga saker i skåpet" "Var inte så nervös, du kommer att bli vän med hela logen till slut så du är aldrig ensam" "Skriv namn på alla dina saker annars är det lätt att det försvinner" "Köp mycket godis en dag så behöver du inte stå i kö varje dag" "Alltid ha strumpor på sig och ta av dem när man är i sängen" "Njut! Två veckor går fort!" "Om du blir ledsen och vill åka hem så gör inte det, du kommer missa två bra veckor på Hällevikslägret!"

“Passa på att bada när man får chansen”

“Man får inte äta nötter”

“Va aldrig rädd att fråga folk”

“Att inte snurra på gungorna, man blir illamående”

“Våga uppträda på lägerbålen, det blir roligare då”

“Att man ska kunna flörta / VIKTIGT”

“Det finns simskola ifall du inte lärt dig simma än. Jag lärde mig simma”

“Använd Tysta timmen för att vila för då blir man piggare sen ”

“Var beredd! Kotte-samlar-tävlingen kan komma när som helst!”

“Drick mycket vatten”

“Passa på att bada när man får chansen” “Man får inte äta nötter” “Va aldrig rädd att fråga folk” “Att inte snurra på gungorna, man blir illamående” “Våga uppträda på lägerbålen, det blir roligare då” “Att man ska kunna flörta / VIKTIGT” “Det finns simskola ifall du inte lärt dig simma än. Jag lärde mig simma” “Använd Tysta timmen för att vila för då blir man piggare sen ” “Var beredd! Kotte-samlar-tävlingen kan komma när som helst!” “Drick mycket vatten”

"Se upp när du går på toa i mörkret, det finns rötter man snubblar på"

"Sätt upp stolarna på städtävlingen"

"Lär dig nya kortspel och spela med många andra"

"Man blir smutsig lätt"

"Gå på toa innan du ska någonstans så att du inte missar något av övningspassen" - Source

"Det kommer att vara DISCO!"

"Dela upp grejorna i skåpet så blir det inte så stökigt och lättare att hitta grejer"

"Även om du inte gillar maten så ät iallafall för du behöver energin"

"Håll logen ren"

"Ha kul och lev livet! "

"Se upp när du går på toa i mörkret, det finns rötter man snubblar på" "Sätt upp stolarna på städtävlingen" "Lär dig nya kortspel och spela med många andra" "Man blir smutsig lätt" "Gå på toa innan du ska någonstans så att du inte missar något av övningspassen" - Source "Det kommer att vara DISCO!" "Dela upp grejorna i skåpet så blir det inte så stökigt och lättare att hitta grejer" "Även om du inte gillar maten så ät iallafall för du behöver energin" "Håll logen ren" "Ha kul och lev livet! "

Information om Hällevikslägrets avslutning

  • 10:30 Tid för att packa ihop barnets saker.

    11:30 Lunch i Tallparken

    12:15 Barnen förbereder sig för inmarsch

    13:00 Uppvisning på Strandvallen

    ca 14:00 Farväl och hemåkning

  • För att allt ska gå så smidigt som möjligt efter uppvisningen är det bäst att packa ihop barnens saker innan.

    Från 10:30 är ni välkomna och här följer några saker som kan vara bra att tänka på:

    • Kolla på tvättlinorna utanför logementen

    • Kolla upphittat-stationen utanför Expeditionen

    • Kolla upphittade värdesaker på Expeditionen

    • Hämta barnets eventuella instrument (Expeditionen)

    • Det som blir kvarglömt efter lägret sparas till torsdag och skänks sedan till välgörenhet.

    • Upphämtning veckan efter lägret kan ske måndag-torsdag 10:00-17:00. Vid senare hämtning kontakta oss via kontaktformuläret i vår hemsidas sidfot.

  • Från ca 10:30 är Gottebo öppen och du kan där fylla i en lista om ditt barn inte har handlat upp sina pengar i Gottebo. Överskottet kommer sedan att swishas tillbaka till dig inom en vecka.

    I Gottebo uppger du till vilket nummer som pengarna ska swishas till.

  • Innan uppvisningen (ca 11:30) äter barnen lunch i Tallparken. Hamburgare kommer även finnas att köpa för hungriga föräldrar och anhöriga så långt lagret räcker.

    • Lägerorkestern spelar i Tallparken 11:30-12:00

    • Tillfälle att köpa årets Lägerkatalog med bilder på alla barn, ledare, kök och funktionärer

    • Utställning av barnens kreativa konstverk från Skapa-stationen

    • Kaffe finns att köpa i Gottebo

    Observera att lägret är kontantfritt och vi tar endast emot swish

  • Under lägret har alla barnen fått träna på olika danser, sånger och gymnastik som nu kommer att visas upp inför publik på Strandvallen!

    Som publik sitter alla på huvudläktaren och vill man sitta mest rätt för att se sitt barn är de placerade i nummerordning enligt följande på planen (sett utifrån att man tittar mot planen från huvudläktaren):
    Loge 1 längst till vänster/närmast havet, Loge 5 i mitten och Loge 9 längst till höger/närmast lägret och ingången.

Frågor & Svar

Det är många som haft samma frågor som du. Därför har vi sammanställt de vanligaste funderingarna här.

Längst ner hittar du ett formulär för att maila oss. Tänk på att det dock kan ta upp till 2 veckor innan du får svar – alla jobbar ideellt på lägret och vi har ingen som arbetar heltid med att svara på frågor. Försök därför i första hand hitta svaret på din fråga här.

Jag har en fråga om att vara lägerbarn

  • Man måste vara mellan 9-13 år (ej faktiskt datum utan kalenderår). Barn som är 8 eller 14 kan ansöka som vanligt, och i mån av plats få dispens.

  • Vi har tidigare haft en del barn som inte kunnat så mycket svenska och det har gått bra. Även om de ibland får lite svårare att få kontakt med de svensktalande barnen. Men det handlar ju en del om ålder också och hur bra de andra barnen kan engelska osv.

    Våra ledare kan oftast engelska mycket bra men har ju inte alltid möjlighet att översätta allt.

  • Fyll i allergin eller kostpreferens (ex. vegetarian) i anmälningsformuläret.

  • På lägret har vi flera utbildade sjuksköterskor som har hand om barnens mediciner under lägret, och ser till att den tas som den ska. Meddela oss i ansökan, och ta kontakt med sjukvårdspersonalen under inryckningsdagen/lägerstart.

  • Nej, alla barn har lika stor chans att få en plats på lägret om ansökan kommit in i tid (mellan 1-5 mars).

  • Det går bra! På ansökningssidan finns det en separat knapp längst ner för barn som inte har svenskt personnummer.

  • Maila barn@hallevikslagret.se och beskriv vad som hänt så kan vi kolla upp om er ansökan gick fram. Alternativt; testa och gör en anmälan till.

  • För dig som sökt 1-5 mars så kommer du senast 19 mars att få ett besked om du kommit med eller om du fått en reservplats.

    Om du har sökt 6 mars eller senare eller har fått en reservplats så hör vi av oss allt eftersom vi har en plats att erbjuda.

  • Efterhand som det kommer in avhopp så kommer vi kontakta sökande på reservlistan.

    Vilka vi kontaktar är beroende på vem/vilka som hoppat av, då alla är förlagda i sovsalar beroende på önskemål, ålder och kön.

    Det kan komma in avhopp fram till lägerstart.

  • Om du har fått ett mail med en betalningslänk och betalt via den innan sista betalningsdag så har du en plats.

  • Inga problem, maila barn@hallevikslagret.se så löser vi det genom att ta bort din ansökan.

    (Har du fått ett mail med erbjudande om plats och betalningslänk, men inte redan betalt så kan du avanmäla platsen via en länk som finns i det mailet.)

  • Inga problem, maila: barn@hallevikslagret.se så löser vi det

  • Om du har blivit erbjuden en plats så finns det i mailet (där betalningslänken är) en länk för att avanmäla ditt barn.

    Hittar du inte mailet går det också bra att du avanmäler genom att maila barn@hallevikslagret.se så löser vi det

  • Om ni betalat in avgiften och bokar av innan 1 juni får ni alla pengar tillbaka förutom en boknings-/administrationsavgift på 500kr.

    Avboka genom att maila barn@hallevikslagret.se.

    Om ni avbokar er plats 1 juni eller senare får ni inga pengar tillbaka (om ej sjukdom ligger till grund och intyg kan uppvisas).

Jag har en fråga om ansökan eller betalning

Jag har en fråga om lägerstart eller inryckningsdagen

Lägret börjar klockan 11.00 på inryckningsdagen. Då får ni reda på vilket logement som barnen skall bo på, vid Speldosan.

  • Nej. Vi kan inte ta emot några barn innan den officiella start-tiden. Det krävs mycket förberedelser och vi kan inte öppna upp innan 11.00.

  • Ja, det går bra. Det är dock väldigt viktigt att du meddelar oss detta innan, så att vi kan föra vidare den infon till ledarna.

    Tänk på att första dagen är otroligt viktig för lägerbarnet – det är då de lär känna varandra. Försök därför att inte missa mer än absolut nödvändigt.

    Om ni kommer till lägret efter inryckningen MÅSTE du personligen lämna över ansvaret för barnet till ledaren på logementet. Om du inte fått reda på vilket logement du skall gå till, ta kontakt med Expeditionen.

  • Vi har sammanställt en packlista som hjälp och tips kring bra saker att tänka på att ta med sig. Packlistan finns på denna sida lite längre upp.

Jag har en fråga om pågående läger

  • Under lägertiden finns det vissa dagar då vi bjuder in föräldrar och allmänhet till oss. Det är framförallt dessa besöksdagar vi vill få besöken på.

    Under de första tre dagarna är det bra om du inte hälsar på, detta för att barnet skall få möjlighet att vänja sig vid lägerlivet.

    Från ansökningstidens start fram till årets läger pågått finns information om årets besöksdagar under “Årets lägr” på hemsidan.

  • Vi strävar efter en miljö där barn får komma bort från den normala vardagen, vara aktiva utan mobila plattformar. Men de får ha med sig mobiltelefon.

    Men de får endast använda dessa vissa tider (mellan middag och kvällsmaten 17-20). Så vi uppmanar alla föräldrar och anhöriga att endast kontakta ert barn via telefonen under dessa tider.

  • Det är såklart bäst om alla är med så mycket som möjligt. Men om ni ändå behöver hämta barnet under lägret går det bra. Meddela oss innan så vi kan föra det vidare till barnens ledare.

    När ni hämtar barnet måste ni ta kontakt personligen med en av barnens ledare. Det samma gäller när ni lämnar barnet igen. Detta är väldigt viktigt för att vi skall veta vilka barn vi ansvarar för.

Har du fortfarande inte fått svar på din fråga?

Ställ din fråga här så återkommer vi med svar så fort vi kan!