LEDARE PÅ HÄLLEVIKSLÄGRET
Var med och skapa en fantastisk sommar!
LEDARE PÅ HÄLLEVIKSLÄGRET
Om du är över 18 år (eller 16 och har genomfört Gymnastikförbundets baskurs eller motsvarande) och intresserad av att träffa nya människor, arbeta tillsammans och massvis med sol och bad – då passar du perfekt som lägerledare hos oss!
SOM LEDARE FÖR BARNEN:
- Det är våra lägerledare som närmast har hand om barnen under lägertiden.
- 3-6 ledare ansvarar för ett logement/sovsal med ca 30-35 barn.
- De flesta ledarna som kommer till lägret är lärare, barn-, gymnastik- eller idrottsledare samt studerande.
- Minimiålder för att vara ledare är 18 år (16-17 om man genomfört Gymnastikförbundets baskurs eller motsvarande).
- Totalt är det ca 40 ledare på lägret, varav ungefär hälften varit på lägret tidigare.
- Under hela lägertiden finns det också ett 30-tal funktionärer och instruktörer som bor på lägret som hjälper till och ansvarar för all lägerverksamhet i övrigt.
Hällevikslägret är ett gymnastik- och friluftsläger för barn i åldern 9-13 år. Barn från hela landet är välkomna att söka till lägret. De flesta barnen kommer dock från Blekinge.
Omkring 300 barn brukar deltaga i Hällevikslägret, som pågår i 14 dagar. En särskild ledar- och informationskurs börjar redan en vecka innan barnen kommer.
Totalt brukar nära 40 ledare vara verksamma på lägret. Övrig personal (instruktörer, mat-grupp, sjukvårds-grupp, lägermusik, lägerstab och ledning) består av ungefär lika många.
Att vara ledare på Hällevikslägret är enormt lärorikt, en merit och ett minne för livet!
Varför ska man söka som ledare på Hällevikslägret?
Som ledare får du en mycket bra och nyttig praktik från praktiskt arbete med barn och ledarkamrater. Lägervistelsen ger också mycket annat, som kanske är svårt att värdera i pengar (erfarenhet och praktik, kamratskap och social samvaro, frisk luft, liksom sol och bad och självfallet många, fina sommarminnen). Utöver detta får man ett litet traktamente (1000kr), reseersättning samt en lägeroverall eller något annat plagg som är till stor nytta under lägret.
Många ledare kommer tillbaks till lägret år efter år – en del har stannat kvar i decennier som funktionärer och instruktörer m m.
Ett grundkrav för att få komma som ledare till Hällevikslägret är att Du bör vara minst 18 år (eller från 16 år om du har ledarskapserfarenhet och utbildning, t ex. Gymnastikförbundets baskurs eller motsvarande). Givetvis bör Du vara intresserad av barn, gymnastik, idrott, lek, bad och simning. Det är bra om Du har arbetat med barn tidigare. Du måste vara simkunnig och Du bör ha grundläggande kunskaper i livräddning och ’första hjälpen’.
Är Du verksam inom en idrottsförening eller inom barnverksamhet, så är detta självfallet en bra merit. Detsamma gäller om Du går på utbildning, som är inriktad på arbete med barn och ungdomar. Är Du klar med sådan utbildning, så är det naturligtvis än bättre. Av brandsäkerhetsskäl m.fl. är rökning nära nog totalt förbjuden på lägret. Vi ser helst att ledare och övriga funktionärer är rökfria.
Omkring 300 barn brukar deltaga i Hällevikslägret, som pågår i 14 dagar. En särskild ledar- och informationskurs börjar redan under veckan innan barnen kommer. Totalt brukar nära 40 ledare vara verksamma på lägret. Övrig personal (instruktörer, mat-grupp, sjukvårds-grupp, lägermusik, lägerstab och ledning) består av ett 30-tal personer.
Ledarkursen startar på tisdagen efter midsommar, barnen kommer på lördagen därpå. Hela läger-kollektivet bor och äter på lägret. Alla dagar i perioden är ’arbetsdagar’ (för alla på lägret).
Varje grupp har oftast två ledare, som bor med barnen på deras logement. Ledarna har ansvar för gruppen under hela lägertiden och är instruktörer för dem i olika övningar (lek, enkel gymnastik, bollspel och bad m m). På lägret finns specialinstruktörer i gymnastik, idrott och simutbildning. Viss jourtjänstgöring liksom kvällsarbete ingår i ledarjobbet.
Om lägret
Lägret är organiserat på tre stora ’kolonner’ med cirka sex barngrupper i varje. En grupp omfattar 15-20 lägerbarn. Oftast ansvarar två ledare för en barngrupp med uppdelningen en ’ny’ och en erfaren ledare.
Gymnastik- och idrottslärare (instruktörer) biträder under övningspassen och går dessförinnan igenom alla nya aktiviteter och övningar. Särskilda simlärare finns. Vid alla badpass är det ett absolut krav att minst en ledare per barngrupp är med i vattnet. Alla ledare skall vara simkunniga – och helst även kunna grundläggande instruktion/förfarande i samband med livräddning etc.
På lägret arbetar vi med ett mjukt ledarskap. Skrik, svordomar och bestraffningar är tabu. Instruktörer finns alltid på lägret så man kan få hjälp om man har frågor om sitt ledarjobb.
Lägerledningens strävan är att få lägerkollektivet att fungera som en stor familj. Hänsyn, kamratskap, lojalitet och hjälpsamhet är grundpelare för och i verksamheten.