ÖNSKELISTA

Saker som kommer göra lägret ÄNNU bättre för barnen!

Hällevikslägret är inte vinstdrivande, utan vårt mål är att så många som möjligt skall kunna komma hit och uppleva lägerliv!

Eftersom vi vill hålla nere kostnaden för en lägerbarnsplats så mycket som möjligt, är det ibland svårt att göra små och stora investeringar – även om det skulle göra lägret ännu bättre.

Eftersom i år är det 90e lägret, har vi skrivit en önskelista på små och stora saker som hade hjälpt oss.

Vi letar efter företag och privatpersoner som skulle vilja sponsra oss – om inte med hela paketet, så en del.

Kan du hjälpa Hällevikslägret? Skicka ett mail till spons@hallevikslagret.se så pratar vi vidare där!

Vår Önskelista:

Lekmaterial

Allt för stranden, kubb, fotbollar, volleybollar, utomhus-spel, lag-västar etc. Vi försöker hitta så mycket olika saker att göra som möjligt för barnen om dagarna. Ju mer vi kan erbjuda, desto roligare blir det! Även saker till aktiviter för regniga dagar vore uppskattat såsom t ex kortlekar, pingisrack, sällskapsspel mm


Grill, grillkol, grillutrustning, värmegafflar mm

Att ta hand om och leda 40 barn kan vara vääääldigt ansträngande (hur många barn har du? 😉 ) Vissa kvällar under och innan lägret bjuder vi alla ledarna på grillkvällar. God mat och lite avslappnat häng, för att kunna samla kraft. De grillar vi använt under många år börjar tyvärr sjunga på sista versen.

Har du en eller flera grillar som passar för ungefär 100 personer?


Sjukvårdsutrustning

Under hela lägret har vi två sjuksköterskor och minst en läkare på plats hela tiden. De hjälper barnen att ta sina eventuella mediciner och plåstrar om när det behövs.

Till vår sjukstuga behövs det alltid plåster, bandage och annat förbrukningsmaterial.


Kontorsutrustning

Mycket tid läggs på att hitta en penna som fungerar eller en tejprulle som fått fötter! För att organisera ett barnläger med 400 personer behövs en hel del kontorsmaterial!

Vi har nytta av bläckpennor, A4 papper, blädderblockspapper, tuschpennor, kollegieblock/konferensblock, häftapparater, saxar, white-boardpennor, märkpennor, maskeringstejp etc


Koner, avspärrningsband, rep

För att det inte skall bli kaos vid lägerbålparkeringen och för att barnen som är med på fotbollsturneringen skall veta var planen slutar, behövs rejäla koner!

Vi har stor nytta av koner, avspärrningsband, rep och dylikt!


Städutrustning/hygienartiklar

Varje dag städas nästan alla lokaler på lägret – särskilt matsal och toaletterna. Vi hoppas s¨åklart att barnen skall se hur fint det blir och tycka att det är lite roligare att städa själva.

Vi behöver bra dammsugare, sopborstar, krattor, toapapper, tvättmedel mm

Växter, buskar och grönt

Att plocka färska bär och frukter är nog något av det bästa som finns. Tänk vad fint att kunna skörda sina egna sommarbär! På lägret finns plats för fler buskar och träd där barnen kan äta solvarma bär direkt från busken.

Päronträd (gärna yviga), bärbuskar, ätliga (perenna) växter, övriga fruktträd, klätterväxter (humle, kaprifol etc)


Målarfärg

Den första byggnaden på lägret uppfördes 1935 – och den finns fortfarande kvar och används varje år! Men då krävs det att den tas om hand. Alla husen på lägret målas med den svenskaste av alla färger: Falurött!

Vi har nytta av falu rödfärg och vit utomhusträfärg

Verktyg

Varje år bygger vi nya aktiviteter för barnen (klätterväggar, bihotellsbygge, lekplatser osv) och tar hand om allt det som redan finns på lägret.

Alla sorters verktyg och byggmaterial hjälper oss ta hand om lägerplatsen; skruvdragare, cirkelsåg/sticksåg, mejslar, spik, skruvar och annan utrustning.


Matvaror och annat gott till barnen

Vi har förmodligen ett av Sveriges bästa storkök! 8 personer lagar mat till 400 personer VARJE DAG i två veckor! Men maten är en av de största kostnaderna under vårt läger.

Därför vill vi gärna bli sponsrade med dels matvaror, dels efterrätter som glass, tårta, kakor, frukt mm.

Trådlösa mikrofoner, mick-stativ, förlängningskablar

Under våra lägerbål, danspass, idrottstävlingar, simtävlingar och annat behöver vi kunna prata med all som är där. Det är superviktigt att alla hör – både ur underhållningssynpunkt och säkerhetssynpunkt. Med ordentligt utrustning hör alla!

Sladdlösa mickar, stativ och kablar är väldigt nödvändigt!

Klättervägg

En av våra drömmar är att kunna bygga en rejäl klättervägg, där flera barn kan klättra samtidigt! Det bygger både styrka, smidighet och gör att barnen måste planera och tänka.

En klättervägg, med barnanpassad klätterutrustning och klättergrepp och alla sorts tillbehör.

Stolar

I matsalen sitter alla barnen på rejäla bänkar! Ledarna använder ofta stolar, för att kunna sitta på kortsidan för en bra överblick. Men de senaste åren har fler och fler stolar börjat bli till åren.

Vi behöver rejäla, stapelbara stolar – gärna med plast-sits som är lätta att torka av.

Transportvagnar

Trots att lägerområdet inte är jättestort, är det massvis med material och annat som måste flyttas – fram och tillbaka. Sopor skall tömmas och lägerbålet skall riggas. Att ha rejäla vagnar för att slippa gå så många gånger är väldigt bra.

Vi behöver stabila vagnar som går att dra för hand, både med två och 4 hjul.

Gymnastikmaterial

Vi har flera utbildade instruktörer som håller i gymnastikpassen – du har säkert sett den makalösa gymnastikuppvisningen på avslutningen. Att röra sig är något av en bristvara i dagens samhälle – vi vill att barnen skall få testa så mycket gymnastik som möjligt. Men när 300 barn använder samma material, slits det rätt snabbt.

Vi har nytta av tjockmattor, gymnastikmattor, plintar, airtrack mm

Sittgräsklippare

Vår övningshed är en enorm tillgång. Här kan barnen dansa, spela fotboll, kasta frisbee, rulla runt och mycket annat. Men den är också väldigt bra på att växa!

En bra sittgräsklippare/åkgräsklippare hade gjort livet mycket enklare för den som tar hand om fältet.

Utomhusgym/-lekplats

I skuggan av tallarna i Tallparken, finns det plats att bygga nya aktiviter. Vi har drömmar och planer på att bygga på gym och lekplatser – allt för att lägerbarnen skall kunna hitta på roliga saker att göra under fritiden. Istället för att sitta med mobilerna 🙂

Utomhusgym, parklek, utomhuslekplats, gungor, tjocka linor (typ gympasal) mm – allt som kan stå året runt!

Minibuss

När du är på lägret, känns det oftast som att allt du någonsin skulle behöva finns där. Och så är det oftast. Men flera gånger per dag, kör instruktörer och ledare in till stan eller andra ställen i närheten för att köpa saker.

Även om alla på lägret gladeligen lånar ut sina privata bilar närhelst det behövs, så hade det varit skönt att ha en alldeles egen minibuss – med många säten och plats för att frakta saker.

Soptunnor

Vi hjälps åt att hålla lägerområdet rent, och tacka vare att vi har många soptunnor är det alltid fint och snyggt på lägret.

Vi behöver fler soptunnor anpassade för 260-literssäckar som kan målas röda och fina.

SUPar (Stand Up Paddleboard)

Den bästa sortens aktiviteter är de som barnen kan göra tillsammans. Det ger så mycket social träning! Om det samtidigt är fysiskt stärkande och balansträning är ju ett jätteplus!

Vi skulle vilja ha en station där barnen får pröva på att paddla SUP! Känner du någon som vill bidra med SUPar – gärna för flera personer per bräda?

Sand till beachvolleybollplanen

Längst ner på lägerområdet har vi en beachvolleyplan – innan sanden fanns hade vi en vanlig volleybollplan och det gjorde att sjuksyster fick måååånga stukade fötter att ta hand om.

Eftersom den används flitigt behöver vi fylla på med sand – ett antal ton sand till volleybollplanen gör att den kan nyttjas i många år till!

Beläggning på infartsvägen

Grusvägen ner till lägret heter Major Sjöbergs väg – döpt efter Fritz som tillsammans med sin fru Märta startade lägret 1928. Men det är ingen angenäm resa, eftersom det alltid är fullt med hål och gropar!

Kan ni hjälpa oss med en hård beläggning som gör den sista biten till lägret lite angenämare?

Attefallshus, Friggebod etc

Nästan 100 personer arbetar ideellt under lägret – de flesta lägger hela sin semester här. Allteftersom fler instruktörer kommer hit för att hålla i nya roliga aktiviteter, behövs det boende för dem.

Vi behöver verkligen fler småboenden, som Attefallshus, Friggebodar och dyl.


En utomhusscen

En dröm sedan länge, har varit att bygga en fast scen nere vid lägerbålplatsen. Då kan alla föräldrar och barn både se och höra bättre – och vi behöver inte släpa musikutrustning varje gång. Dessutom kan vi hyra ut den till andra läger och på så sätt få in pengar för att hålla lägerområdet i bra skick.

Vi skulle vilja bygga en stor scen med fast musikutrustning för lägerbål! Tänk allsång på Skansen fast Allsång på lägret!


Vill du sponsra lägret med något av ovanstående, eller känner du någon som vill? Maila spons@hallevikslagret.se så pratar vi vidare därifrån. Du hjälper varje år 300 barn och 100 funktionärer till en av de bästa somrarna någonsin!